Historik

I Bromma-Vällingby SOK:s bastu Kanaan har det i snart 60 år tassat omkring isbjörnar som lögat sig i bastun , “skrubbat sina pälsar” i tvagningsrummet och tagit ett svalkande dopp i alltifrån en solvarm Mälaren till en iskall vintervak.

Men det är nu inte – som ni nog förstår-några “äkta isbjörnar” utan medlemmarna i Föreningen Isbjörnarna, en kamratförening med mottot : ” Bastubad är bästa bad”

Föreningen bildades i nådens år anno 1965 av några ”gubbar” , som badade i Kanaanbastun och som tyckte, att det kunde vara trevligt, att via en förening verka för det gemensamma intresset för bastubad, stärka kamratandan och utöver det regelbundna bastandet i Kanaanbastun också kunna träffas vid gemytliga sammankomster av skilda slag.

I dag har Föreningen runt 75 medlemmar, av varierande ålder.
Vår badande verksamhet varvar vi också med andra , som det står i våra stadgar, ” Aktiviteter till medlemmarnas nöje och uppbyggelse”. Det har under årens lopp blivit många utflykter och studiebesök bl a industrier och museer av skilda slag.

Till det festliga hör också våra jubileumsfester vart 10:e år liksom det traditionella julfirandet i bastuns klubbrum, där våra klubbmästare dukar upp något gott.

Självfallet är Kanaanbastun vår främsta ” hjärtesak” , den är upprinnelsen till vår Förenings hela verksamhet och därmed  förblir” Friskhetens och inspirationens oas”, som vi tror att vi alla så väl behöver!

Sammanställt av en av våra tidigare ordförande Sven Malmén  Maj 2008